Nerastné suroviny v Nigérii a Botswane - Hlavová, Natália, 1991-
Porovnanie pôsobenia nerastných surovín na vývoj ekonomiky v Nigérii a Botswane, keďže obe krajiny sú často spomínané v súvislosti s fenoménom holandskej choroby. Prehľad literatúry dokumentuje rôzny pohľad na úlohu nerastných surovín v týchto ekonomikách. Dáta pre jednotlivé krajiny sú skúmané podľa dvoch efektov opísaných v modeli holandskej choroby. Porovnaním výsledkov korelačnej a regresnej analýzy bolo zistené, že efekt presunu zdrojov sa prejavil v oboch krajinách, zatiaľ čo spotrebný efekt iba v Botswane.