Globálne usporiadanie alebo konflikt? - Márton, Milan
V situácii globalizácie je stále novým spôsobom analyzovaný problém globálneho usporiadania, ktorý by akceptoval čoraz užšiu prepojenosť sveta a vytvoril zodpovedajúcu štruktúru univerzálnych práv, hodnôt a ich inštitucionalizácie. Druhá časť teoretikov tvrdí, že svet nie je bezpečnejší a rozhodujúcimi sú silné štáty s ich záujmami. Napriek mnohým faktom má význam, podľa autora, uvažovať o formách globálneho usporiadania.