Odhad vplyvu obmedzenia ponuky bankových úverov na reálnu ekonomiku - Beka, Ján
Finančné sprostredkovanie (zjednodušene alokácia voľných zdrojov od sporiteľov do ostatných sektorov – dlžníkom) je veľmi dôležité z pohľadu fungovania ekonomiky. Na jednej strane podporuje rýchlejší rast ekonomiky, no na druhej strane v časoch bankových kríz, resp. finančných problémov, dokáže zosilniť negatívne efekty v reálnej ekonomike. Je preto dôležité odhadnúť veľkosť vplyvu sprísnenia úverových štandardov, ktoré môže vyústiť do zastavenia úverovania reálnej ekonomiky. Taká situácia sa vyskytla v čase finančnej krízy, keď sa výrazne spomalili úverové aktivity bánk v eurozóne a rovnako aj na Slovensku.