Pomerné odpočítavanie dane z pridanej hodnoty podľa zákona o DPH v roku 2015 - Válek, Juraj, 1981-
Ak platiteľ použije tovary a služby pre dodávky tovarov a služieb, pri ktorých môže odpočítať daň, a súčasne pre dodávky tovarov a služieb, pri ktorých nemôže odpočítať daň, je povinný postupovať pri výpočte pomernej výšky dane, ktorú môže odpočítať, nasledovne. Keďže dodáva tovary a služby oslobodené od dane a rovnako tovary a služby od dane neoslobodené, v takomto prípade si môže odpočítať len časť dane z pridanej hodnoty. Pomernú výšku odpočítateľnej dane platiteľ vypočíta ako súčin dane a koeficientu zaokrúhleného na dve desatinné miesta nahor. Praktické príklady.