Harmonizácia nepriamych nástrojov v ochrane životného prostredia - Válek, Juraj, 1981-
Od deväťdesiatych rokov 20. storočia sa v európskych štátoch začali zavádzať tzv. ekologické dane, ktorých primárnym cieľom bolo najmä zníženie emisií CO2. V roku 2003 bola na úrovni Európskej únie schválená a prijatá smernica 2003/96/ES o zdanení energetických produktov a elektriny.