Dopad rozpočtového deficitu na ekonomický rast: možnosť pozitívneho vzťahu - Murín, Martin
Vzťah medzi ekonomickým rastom a fiškálnym deficitom. Autor overuje hypotézu o možnom pozitívnom dopade vzniku deficitu na ekonomický rast 14 starších krajín EÚ v perióde 1996 až 2013 z titulu rastu kapitálových výdavkov alebo poklesu priamych daní a príspevkov sociálneho zabezpečenia. Odhad bol realizovaný pomocou panelovej regresie s metódou EGLS s fixnými efektmi podľa prierezu. Z výsledkov vidieť, že deficit mal v týchto prípadoch pozitívny dopad na rast. Výsledky boli robustné voči kontrole vplyvu dopadu recesie. Rovnako robustné boli voči sledovaniu vplyvu maastrichtského deficitného kritéria. Ak deficit prevyšoval hranicu 3 %, potom bol rast v danom období nižší.