Refakturácia ubytovania podľa zákona o DPH v roku 2015 - Válek, Juraj, 1981-
Ak zdaniteľná osoba pri obstaraní služby koná vo svojom mene a na svoj účet s následným požadovaním úhrady od inej osoby, ide o obstaranie služby vo svojom mene pre inú osobu, tzv. refakturáciu služby. Podľa zákona o dani z pridanej hodnoty č. 222/2004 Z. z. platí, že ak zdaniteľná osoba vo svojom mene pre inú osobu obstará dodanie služby, táto zdaniteľná osoba službu sama prijala a sama ju aj dodala. Ak sa jedná o službu, ktorá podlieha dani z pridanej hodnoty, potom k uvedenej službe musí platiteľ dane pri refakturácii uplatniť samotnú daň z pridanej hodnoty. Ak však ide o služby, ktoré sú oslobodené od dane v zmysle zákona o dani z pridanej hodnoty, platiteľ pri refakturácii uplatní oslobodenie od dane.