Metodika kalkulovania nákladov na hospitalizačný prípad - Jantošová, Lucia
Význam členenia nákladov v systéme DRG, ktorý si vyžaduje dôslednú evidenciu nákladov na hospitalizačný prípad. Proces kalkulácie nákladov na hospitalizačný prípad, pričom musia byť dodržané presné pravidlá alokovania nákladov. Je nevyhnutné, aby jednotlivé náklady boli členené na DRG relevantné a DRG nerelevantné náklady, pričom ich členenie si vyžaduje, aby boli tieto náklady následne alokované na strediská. V rámci systému DRG rozlišujeme priame, nepriame, zmiešané a DRG nerelevantné strediská. DRG nerelevantné stredisko "posúva" svoje náklady na vyrovnávací účet, kde časť nákladov plynie aj zo zmiešaných stredísk. Je dôležité, aby bola zachovaná väzba medzi účtovným systémom DRG a primárnym účtovným systémom zdravotníckych zariadení.