Implementácia ESA 2010 do štvrťročných finančných účtov - Eder, Tomáš
Európsky systém národných a regionálnych účtov ESA 2010 je najnovší medzinárodne porovnateľný účtovný rámec krajín Európskej únie pre podrobný opis ekonomiky. ESA 2010 bola vypracovaná v súlade s usmerneniami o národnom účtovníctve stanovenými v metodike pre systém národných účtov SNA 2008 a vstúpila do platnosti 1. septembra 2014. Štvrťročné finančné účty ponúkajú komplexné informácie o príjmoch, výdavkoch, financovaní a portfóliových investíciách inštitucionálnych sektorov, na základe ktorých by mali byť plne integrované s nefinančnými účtami. Pre tento integračný proces je dôležité, aby sa údaje zostavovali v súlade so štatistickými štandardmi. Kľúčovou zmenou pri implementácii ESA 2010 do štvrťročných finančných účtov bolo rozšírenie vykazovania jednotlivých sektorov, ako aj finančných nástrojov.