Analýza motívov participácie jednotlivých subjektov na šedej ekonomike - Neumannová, Anna
Šedá ekonomika predstavuje súčasť neoficiálnej, resp. tieňovej ekonomiky. Tvorí ju predovšetkým nelegálna práca, daňové úniky, obchádzanie legislatívnych a administratívnych opatrení, neodvádzanie príspevkov na sociálne a zdravotné zabezpečenie, ako aj neplatenie daní. Motívy participácie na šedej ekonomike. Odporúčania na zníženie miery šedej ekonomiky. Odhadovaná veľkosť šedej ekonomiky za rok 2013 na Slovensku je 11 mld. EUR, čo predstavuje 15 percentný podiel na HDP. Európsky priemer je pritom 18,5 percent.