Kvantifikácia prevádzkového cyklu a jej vplyv na peňažné toky - Šlosárová, Anna
Prevádzkový cyklus účtovnej jednotky je čas medzi obstaraním majetku na účely jeho spracovania a jeho realizáciou vo forme peňazí alebo peňažných ekvivalentov. Ovplyvňuje ho obrat jednotlivých zložiek pracovného kapitálu, ktorými sú obežný majetok a krátkodobé záväzky. Prevádzkový cyklus obchodnej spoločnosti sa vypočíta ako súčet doby obratu tovaru a doby inkasa pohľadávok voči odberateľom tovaru, od ktorého sa odpočíta doba úhrady záväzkov voči dodávateľom tovaru. Najčastejšie používané vzorce na výpočet jednotlivých ukazovateľov doby obratu a výpočet a ilustrácia na jednoduchých číslach.