Snahy o naštartovanie mierového procesu na Blízkom východe po nástupe Jimmyho Cartera do Bieleho domu - Michaľák, Tomáš
Blízky východ sa na prelome rokov 1976 a 1977 nachádzal v zložitej situácii. V Libanone zúrila občianska vojna, Egypt bol v procese plnenia druhej sinajskej dohody s Izraelom o odpútaní vojsk a Liga arabských štátov nebola schopná nastoliť v Libanone pokoj zbraní ani zabrániť rastúcemu vplyvu v Libanone. Sýrske vojenské jednotky totiž v júni 1976 vpadli do Libanonu, aby zachránili mārūnovské milície pred rozdrvením silami Libanonského vlasteneckého hnutia (LVH) a Organizácie za oslobodenie Palestíny. Výber spojencov bol šokujúci, keďže sýrski vojaci a bojovníci mārūnovských milícií bojovali spoločne proti silám OOP a LVH a Sýria museli čeliť rastúcej kritike zo strany väčšiny arabských štátov. Mimoriadne ostro vystupoval predovšetkým Egypt, ktorý Sýriu obviňoval z nedostatočnej podpory Palestínčanov a žiadal stiahnutie sýrskych vojsk z Libanonu. Zložité partnerstvo medzi Sýriou a kresťanskými pravicovými vodcami sa však začalo koncom roka 1976 oslabovať a naopak, palestínsko-sýrske vzťahy sa začali zlepšovať.