Vznik spravodajskej povinnosti pre Intrastat hlásenia v roku 2015 - Válek, Juraj, 1981-
Spravodajskou jednotkou pre systém Intrastat je každá právnická alebo fyzická osoba a skupina registrovaná pre daň z pridanej hodnoty v Slovenskej republike, ktorá za predchádzajúci kalendárny rok alebo od začiatku sledovaného roku prijala alebo odoslala tovar v rámci EÚ v súhrnnej hodnote vyššej ako prah oslobodenia. Spravodajská osoba sama sleduje vznik spravodajskej povinnosti. Štatistický úrad vyhodnocuje údaje z hlásení a daňových priznaní k DPH a upozorňuje spravodajské jednotky na nesplnenie si oznamovacej povinnosti.