Cultural diplomacy and its organizational and institutional models in selected states - Pajtinka, Erik
Kultúrna diplomacia je v praxi jednotlivých štátov realizovaná prostredníctvom rôznych typov aktérov, z ktorých za najvýznamnejšie možno vo všeobecnosti považovať diplomatické misie, ale aj kultúrne inštitúty, ktoré môžu byť diplomatickej, ale rovnako aj nediplomatickej povahy. Na základe typov aktérov, ktoré sa podstatným spôsobom podieľajú na výkone kultúrnej diplomacie daného štátu, ako aj ich početnosti a charakteru vzájomných vzťahov medzi nimi, možno rozlišovať rôzne organizačno-inštitucionálne modely kultúrnej diplomacie. Konkrétne napríklad pre organizačno-inštitucionálny model kultúrnej diplomacie Francúzskej republiky a Slovenskej republiky je charakteristické okrem iného to, že väčšina kultúrnodiplomatických aktivít je zabezpečovaná diplomatickými orgánmi, zatiaľ čo napríklad pre model v Spolkovej republike Nemecko je charakteristická vyššia miera participácie subjektov nediplomatickej povahy.