Krátky exkurz do oblasti spotrebiteľských úverov - Keračík, Jakub
Úroveň ponúkania a poskytovania spotrebiteľských úverov má vzhľadom na ich charakter rozhodujúci a dlhodobý vplyv na život finančného spotrebiteľa. Kým pri jednoduchých typoch služieb alebo tovarov si spotrebiteľ vystačí s empirickou skúsenosťou, spotrebiteľské úvery a iné finančné služby sa vo všeobecnosti vyznačujú spojením právnych a ekonomických inštitútov, ktoré sú svojou zložitosťou a abstraktnosťou pre priemerného spotrebiteľa ťažko uchopiteľné. V ostatnom pozorujeme dynamické zmeny nielen v normách priamo upravujúcich spotrebiteľské zmluvy, ale aj v legislatíve posilňujúcej postavenie orgánov dohľadu.