Transakčné náklady, vlastnícke práva a externality – k vedeckému odkazu R. H. Coasea - Čaplánová, Anetta, 1967-
Charakteristika jednej z najvýznamnejších prác R. H. Coasea „The Nature of the Firm“ a jeho teória transakčných nákladov, jej význam pre riešenie problému externalít. Analýza Coaseovej formulácie koncepcie, ktorá získala označenie Coaseova teoréma. Zhodnotenie Coaseovho prínosu k rozvoju ekonómie a hospodárskej praxe v neskorších obdobiach jeho profesionálneho života a charakteristika jeho príspevku k pochopeniu fungovania reálnych ekonomických systémov a napĺňaniu praxeologickej funkcie ekonómie.