Meranie výkonnosti procesov v nadväznosti na kvalitu - Namešanská, Jana
Meranie výkonnosti procesov je silný nástroj riadenia zmien v organizácii, ktorý podporuje zlepšovanie procesov. Organizácia si musí pre efektívne meranie výkonnosti procesu zvoliť cieľové hodnoty pre daný proces a stanoviť správne ukazovatele na základe ktorých sa meranie uskutoční. Cieľom merania výkonnosti procesov nie je ukázať, aká je organizácia vynikajúca, ale slúži na odhalenie medzier vo výkonnosti procesov s cieľom zlepšiť ich a pružne reagovať na požiadavky zákazníkov.