Personálna politika a kvalita pracovného života v organizácii - Antošová, Mária, 1965-
Jednou zo stálych úloh manažmentu ľudských zdrojov v organizácii je snaha o pozitívne správanie sa zamestnancov vo vzťahu k práci aj zamestnávateľovi. Dosiahnuť tento cieľ môže manažment aj za pomoci vhodne formulovanej a primerane uplatňovanej personálnej politiky. Jasne formulovaná personálna politika a jej skutočné uplatňovanie v praxi prostredníctvom jednotlivých personálnych činností zreteľne ukazuje hodnoty, ktoré sú v organizácii preferované. Ak sú orientované pozitívne a odrážajú základné priority v manažmente ľudí, môžu sa stať významným motivačným nástrojom ovplyvňujúcim správanie a výsledky zamestnancov pri plnení ich pracovných aj osobných cieľov.