Priestorová – odvetvová finančná analýza - Majerník, Milan, 1952-
Finančná situácia podniku systematicky a komplexne odráža kvalitu podnikových aktivít, jeho ekonomickú úroveň a je dobrým východiskom a prostriedkom diagnostikácie silných a slabých stránok podnikových činností. Finančná situácia podniku poskytuje celkovú charakteristiku podniku, ktorá umožňuje zdravo financovať činnosti podniku, t.j. správne voliť zdroje financovania potrieb a získané zdroje umiestňovať do jednotlivých zložiek majetku. K vymedzeniu nosných otázok finančnej analýzy treba zvýrazniť, že trhová ekonomika vyžaduje uplatňovať v podnikovom riadení nové, trhovým podmienkam a potrebám adekvátne metódy.