Vybrané metodologické prístupy k hodnoteniu výkonnosti podnikových procesov - Závadská, Zuzana
Koncepcie, ktoré hodnotia priamo výkonnosť podnikových procesov ako normatívna dikcia, sú systémy manažérstva kvality. Tieto normalizované koncepcie sa najviac približujú k riadeniu výkonnosti podnikových procesov. Najčastejšou metódou riadenia výkonnosti podnikových procesov v systémoch manažérstva kvality je riadenie cieľov kvality podľa článku 5 normy ISO 9001, ktoré predstavujú jednotlivé ukazovatele procesov zahrnutých do systému manažérstva kvality. Vynikajúcim nástrojom hodnotenia výkonnosti procesov v nadväznosti na ciele kvality, ale najmä na identifikáciu kritických miest procesov je procesný benchmarking. Aplikácia tejto metódy je vhodná v organizáciách rôzneho druhu a veľkosti, prioritne sa využíva v strojárskom a automobilovom priemysle. Výsledky procesného benchmarkingu sú základom zlepšovania hlavných podnikových procesov.