Rezervy – daňové a účtovné hľadisko - Kolembus, Anton
Rezervy charakterizujeme ako budúce záväzky s neurčitým časovým vymedzením alebo neurčitou výškou, známy je však účel ich použitia. Ich zmyslom je vyjadriť riziko budúcich strát z podnikania a premietnuť tak do účtovníctva zásadu opatrnosti. Rezervy sa vytvárajú v okamžiku, keď sú budúce riziká, alebo straty známe na základe súčasných skutočností a je známe, kde možno riziká očakávať. Tvoria sa na predpokladané budúce záväzky, ktoré vznikli z minulej činnosti účtovnej jednotky. Z dôvodu, že nie je presne známa ich výška a časové obdobie, neúčtujú sa na účtoch záväzkov.