Obavy z čínskej ekonomiky stúpajú - Dolgošová, Alexandra
V poslednom čase sa vynárajú obavy z prehriatia čínskej ekonomiky. V tomto roku čínska ekonomika upútala na seba pozornosť svojím 8,7-percentným rastom na rozdiel od USA a EÚ, ktorých ekonomiky stúpali o 2,4 a 4,6 percenta. Mnohí si neuvedomujú, že na Západe je rast HDP rezíduum trhovej ekonomiky, kým v Číne skôr nástroj plánovania. Stanoví sa HDP a potom sa hľadajú prostriedky, ako sa k nemu dostať. To je jeden z dôvodov pretrvávajúcej nadprodukcie a momentálne masovej výstavby. Čína však za posledných 20 rokov rástla tak rýchlo, že akákoľvek nadprodukcia sa automaticky stratila v simultánne rastúcom dopyte. Otázne je, či teraz vyrovná svoju (nadmernú) ponuku s klesajúcim dopytom krajín, ktoré sa ešte poriadne nespamätali z krízy.