Ekonomické aspekty výrobnej vertikály vína - Matošková, Dagmar
Zhodnotenie situácie v dodávateľsko-odberateľskom reťazci viniča hroznorodého v súvislosti s konkurencieschopnosťou našich produktov na domácom a zahraničnom trhu v období rokov 2004-2013. Produkcia hrozna na výrobu vína, ktoré je základnou surovinou do vinárskeho priemyslu, domácu spotrebu plne nepokrýva, preto sa časť výrobnej spotreby musí riešiť dovozom. Obdobná situácia v sebestačnosti je aj pri víne. Podiel slovenských výrobkov vinárskeho priemyslu na domácom trhu výrazne klesá, ich konkurencieschopnosť na trhoch EÚ sa v poslednom čase zhoršuje.