Situácia v sektore obilnín s akcentom na ich využitie v mlynskom priemysle - Matošková, Dagmar
Analýza situácie v sektore obilnín s akcentom na ich odbyt, ponuku, dopyt a využitie v mlynskom priemysle. Ekonomická analýza mlynského priemyslu vrátane zahraničnej výmeny jeho produktov, identifikácia príčin zisteného stavu s dopadom na konkurencieschopnosť sledovaných agropotravinárskych komodít na domácom a zahraničnom trhu v období rokov 2004-2013. Z výsledkov vyplynulo, že produkcia pšenice je na Slovensku vyššia ako jej spotreba, čo umožňuje časť úrody vyviesť do zahraničia. Podiel slovenských výrobkov mlynského priemyslu na domácom trhu výrazne klesá, komparatívnu výhodu na zahraničných trhoch dlhodobo dosahujeme pri pšeničnej múke, spracovaných obilných zrnách a otrubách.