Kúpyschopnosť obyvateľstva v Slovenskej republike - Krížová, Slávka
Analýza disponibilného príjmu, ktorý má k dispozícii spotrebiteľ pre všetky výdavky súvisiace s jednotlivými zložkami spotrebného koša. Rozhodovanie spotrebiteľa pri dopyte po jednotlivých zložkách spotrebného koša je v značnej miere ovplyvňované práve kúpyschopnosťou obyvateľstva. Táto je určovaná hlavne úrovňou a vývojom čistých peňažných príjmov a výdavkov. Rozhodujúcimi faktormi ovplyvňujúcimi čisté príjmy obyvateľstva a teda aj ich kúpnu silu sú zamestnanie, vzdelanie, vek a aj ekonomická sila jednotlivých regiónov SR. Štruktúra spotrebných výdavkov slovenských domácností sa v priebehu analyzovaného obdobia výrazne nemenila. Najvyššie výdavky sú vynaložené na potraviny, nápoje a tabak a na bývanie.