Jazyková prax, ideológia a jazykový manažment jazykovej politiky EÚ - Ondrušová, Terézia, 1978-
Analýza jazykovej politiky Európskej únie z hľadiska štyroch faktorov – jazyková situácia, prevládajúce predstavy týkajúce sa výberu určitého jazyka siahajúce od nacionalizmu až po kultúrny a jazykový pluralizmus, globalizácia, ktorá podmienila dominantné postavenie angličtiny vo svete a presadzovanie jazykových práv na úrovni štátu alebo na nadnárodnej úrovni. Dominantné postavenie angličtiny v EÚ.