Cenné papiere v sústave podvojného účtovníctva - Gášpárová, Eva
Základným právnym predpisom, ktorý upravuje cenné papiere je zákon č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o cenných papieroch) v z. n. p. Podľa § 2 ods. 1 zákona o cenných papieroch cenný papier je peniazmi oceniteľný zápis v zákonom ustanovenej podobe a forme, s ktorým sú spojené práva podľa zákona o cenných papieroch a práva podľa osobitných zákonov, najmä oprávnenie požadovať určité majetkové plnenie alebo vykonávať určité práva voči zákonom určeným osobám. Cenný papier je vydaný okamihom, keď má všetky náležitosti ustanovené zákonom o cenných papieroch alebo osobitným zákonom a keď sa stane zákonom stanoveným spôsobom majetkom prvého majiteľa.