Humanitárne krízy a medzinárodné právo - Pyteľová, Klaudia, 1985-
Množstvo humanitárnych kríz má v poslednom období zvyšujúcu sa tendenciu, a to z dôvodu nárastu ozbrojených konfliktov, ako aj prírodných katastrof. Medzinárodnoprávny komplex noriem upravujúcich vymedzenie a postavenie medzinárodných kríz a medzinárodnej pomoci je založený na základných zásadách medzinárodného humanitárneho práva, systéme ochrany základných ľudských práv, ako aj na zásade suverenity štátov a princípe solidarity v medzinárodnom spoločenstve.