Zamestnávanie v cestovnom ruchu v Rakúsku - Sysáková, Viera
Medzi hlavné priority cestovného ruchu v Rakúsku je zvyšovanie konkurencieschopnosti cestovného ruchu pri lepšom využívaní jeho potenciálu, so zámerom vyrovnávať regionálne disparity a vytvárať nové pracovné príležitosti. Cestovný ruch ako odvetvie hospodárstva poskytuje široké spektrum pracovných príležitosti. V podnikateľskej sfére cestovného ruchu v Rakúsku existuje rozvinuté konkurenčné prostredie najmä malých a stredných podnikov poskytujúcich predovšetkým ubytovacie a stravovacie služby. Pre cestovný ruch v Rakúsku je charakteristický vysoký podiel pracovných síl zo zahraničia a veľký nedostatok vlastných rakúskych pracovných síl. V príspevku budeme analyzovať problematiku zamestnávania v Rakúsku v cestovnom ruchu. Úspešnému zavádzaniu politiky riadenia ľudských zdrojov v cestovnom ruchu bráni dlhodobá a neistá návratnosť investícií, sezónnosť odvetvia, veľkosť podnikov a zariadení, fluktuácia zamestnancov, rozvoj ďalšieho vzdelávania zamestnancov.