Moderné prístupy hodnotenia výkonnosti podniku - Sabolová, Martina
Podniky a ich správanie sú ovplyvňované globalizačnými trendmi, rastom konkurencie, rozširovaním trhov, fúziami, či akvizíciami. Dôležitou oblasťou záujmu manažérov, ktorá sa dostáva do popredia je preto dlhodobá orientácia podnikov na výkonnosť podniku. V procese hodnotenia dlhodobej úspešnosti podnikov sú rozhodujúcimi pojmami výkonnosť podniku, meranie výkonnosti a taktiež riadenie hodnoty podniku. Pravidelné hodnotenie výkonnosti podniku a investovanie do jej zvyšovania umožňuje podnikom flexibilne reagovať na meniace sa podmienky. Moderný prístup k meraniu výkonnosti podniku. Analýza výkonnosti podniku podľa vybraných moderných prístupov. EVA – ekonomická pridaná hodnota. EVA Momentum. MVA – trhová pridaná hodnota. DCF – diskontovaný cash flow.