Analýza daňového zaťaženia podnikateľských subjektov v kontexte zmien pravidiel odpisovania - Vašeková, Miroslava, 1978-
Jedným z najdôležitejších zdrojov financovania štátu a štátnych inštitúcií je daň z príjmov. Konečná výška príjmov do štátneho rozpočtu, ktorú štát dosiahne výberom dane, nezávisí len od jej sadzby. Zásadnú úlohu zohrávajú aj pravidlá, ktoré musia daňové subjekty dodržiavať pri vyčíslení základu dane. Jednou z kľúčových oblastí sú pravidlá odpisovania, ktoré priamo ovplyvňujú výšku daňovo uznateľných nákladov z titulu odpisov dlhodobého majetku.