Vývoj odvetvia železničnej dopravy v SR ako súčasť dopravnej politiky EÚ - Okuliar, Filip
Ciele dopravnej politiky Európskej únie v železničnej doprave. Základné etapy v zmene štruktúry železničnej dopravy v Slovenskej republike. Základná kvantitatívna analýza odvetvia železničnej dopravy v Slovenskej republike. Ideálna štruktúra železníc podľa Európskej komisie. Vplyvom Európskej dopravnej politiky sa zmenila štruktúra odvetvia v železničnej doprave v SR z vertikálne integrovaného monopolu na odvetvie s vertikálnou separáciou a voľným prístupom tretích operátorov. To spôsobilo nárast počtu dopravcov operujúcich v SR. Analýza tržieb Železníc Slovenskej republiky od železničných dopravcov.