Index ľudského rozvoja v štátoch Vyšehradskej skupiny - Masárová, Jana
Rozvojový program OSN hodnotí úroveň ľudského rozvoja od roku 1990 ukazovateľom Index ľudského rozvoja. Tento ukazovateľ vychádza z priemernej dĺžky života, priemerného počtu rokov školskej dochádzky (25-ročných a starších), očakávaného počtu rokov školskej dochádzky (detí začínajúcich školskú dochádzku) a hrubého národného príjmu na obyvateľa vyjadreného v parite kúpnej sily. Analýza podobnosti a odlišnosti úrovne ľudského rozvoja v štátoch Vyšehradskej skupiny: Slovenská republika, Česká republika, Poľsko a Maďarsko ukazovateľom Index ľudského rozvoja v rokoch 1990-2013. V celom sledovanom období najvyššie hodnoty Indexu ľudského rozvoja spomedzi štátov Vyšehradskej skupiny dosahovala Česká republika, najnižšiu úroveň ľudského rozvoja dosahuje Maďarsko.