Pasca strednopríjmových krajín a iné súvislosti aktuálneho vývoja reálnej konvergencie slovenskej ekonomiky - Lalinský, Tibor
Medziročné zrýchlenie hospodárskeho rastu na Slovensku bolo sprevádzané lepším vývojom v EÚ. Dobiehanie priemeru EÚ vo výkonnosti a produktivite bolo aj z tohto dôvodu na Slovensku iba mierne. Vedie to k úvahám o uviaznutí v pasci strednopríjmových krajín. Výhľad vývoja slovenskej ekonomiky na nasledujúce roky naznačuje iba čiastočné zvýšenie dynamiky dobiehania vo výkonnosti a produktivite, pri nepatrných zmenách relatívnej cenovej úrovne. Riziko pre ďalšie dobiehanie predstavuje najmä zaostávanie v štrukturálnych reformách, Slovensko však čelí aj ďalším výzvam.