Má používanie materinského jazyka vo výučbe cudzích jazykov opodstatnenie? - Pašková, Hana
Ani v súčasnej situácii neexistuje v tejto otázke medzi odborníkmi zhoda. Vývin metodických prístupov a postojov k používaniu materinského jazyka, ako aj názory odborníkov, ktoré zdôrazňujú výhody a nevýhody, ktoré prináša jeho využívanie v pedagogickom procese. Z pedagogických skúseností autoriek vyplýva, že materinský jazyk by sa mal používať len v opodstatnených prípadoch v primeranej miere, nakoľko nadmerné používanie vedie u študentov k prílišnej závislosti na materinskom jazyku a zvádza študentov k tomu, aby ho používali, aj keď sú schopní vyjadriť zamýšľaný zámer v cudzom jazyku.