Lámanie migračných tabu - Garaj, Patrik
Tému putujúcich utečencov ovládli emócie a agenda rýchlej akcie. Dva postoje - silný apel na ľudskosť a ochota pomôcť a na strane druhej - radikálny názor žiadajúci politiku nepriepustných hraníc. O tom, ako sa priblížiť k téme bez emócií, ako veci porozumieť a navrhnúť primerané politické kroky, je kniha Exodus od profesora ekonómie Paula Colliera.