Prečo vrana k vrane sadá? porozumejte a pochopte lepšie svojich zákazníkov - Straňák, Dušan
Ako sa naladiť na rovnakú frekvenciu a získať si sympatie zákazníkov. Aktívne a správne počúvanie. Komunikácia so zákazníkom a umenie vedieť sa prispôsobiť pri uzatváraní obchodu. Príklady správania sa klienta.