[Slovník diplomacie] - Zágoršeková, Marta
K dvadsiatemu výročiu samostatnej slovenskej zahraničnej služby vyšiel v roku 2013 prvý slovenský slovník diplomacie od domáceho autora Erika Pajtinku. Medzi najnáročnejšie úlohy rozvoja teórie diplomacie patrí uchopenie reálneho stavu pojmoslovia a kategórií, ktoré sa používajú v každodennej komunikácii pri výkone zahraničnej služby. Na túto náročnú úlohu sa podujal Erik Pajtinka. Do svojho Slovníka diplomacie zhromaždil vyše 250 hesiel čerpaných nielen z odbornej literatúry a dokumentov, ale aj z osobnej komunikácie s výkonnými diplomatmi, ktorí mu poskytli autentické informácie o používaní slovenského diplomatického jazyka.