Vnútorné a vonkajšie okolnosti vzniku ZAR - Sorby, Karol R.
Sýria bola v roku 1957 ohniskom blízkovýchodného napätia, keď boli vlády arabských štátov čoraz viac rozdelené líniou studenej vojny medzi dva nepriateľské tábory. Úsilie USA a Británie zostaviť prozápadný front proti Džamālovi cAbdannāṣirovi zvyšovalo napätie a poskytlo vhodný materiál sovietskej propagande. Britmi presadzovaný plán spojiť Sýriu s Irakom pod vládou Hāšimovcov bol na spadnutie. Štátny department USA mal veľmi znepokojený z vývoja v Sýrii a minister J. F. Dulles sa obával, že Sýria by sa mohla stať sovietskym satelitom. Hoci protizápadné smerovanie v Sýrii bolo veľmi reálne a komunistická strana predstavovala značnú silu, veľká väčšina Sýrčanov, vrátane bactistov, nemala v úmysle stať sa súčasťou sovietskeho systému. Rovnako však nemali chuť prijať Eisenhowerovu doktrínu. Namiesto toho bactisti, ktorí mali vo vláde kľúčové rezorty, viedli krajinu k tomu, aby žiadala váhajúceho a skeptického Džamāla cAbdannāṣira, vytvoriť okamžite plnú úniu medzi Sýriou a Egyptom.