Ekonomické aspekty chronických neinfekčných ochorení - Valačai, Peter, 1989-
Chronické neinfekčné ochorenia sa stali hlavnou príčinou úmrtia vo svete. Sú dôležitým socioekonomickým faktorom a ovplyvňujú rozvinuté ako aj rozvojové krajiny. Znižujú priemerný vek dožitia sa, ako aj jeho kvalitu. Premietajú sa do makroekonomickej sféry a spomaľujú ekonomický rast. Ich vplyv na ekonomický systém sveta sa dá merať. Mnohým neinfekčným ochoreniam sa dá predchádzať vhodnou politikou prevencie. V európskom kontexte je na medzištátnej úrovni najdôležitejší aktér v oblasti prevencie zdravia Európska Únia.