Spokojnosť pacienta v kontexte marketingovo-manažerského prístupu - Lieskovská, Vanda, 1961-
Opodstatnenosť sledovania a vyhodnocovania spokojnosti pacienta. Prezentácia čiastkových výsledkov merania pacientskej spokojnosti vo vybranom zariadení. Argumenty pre zlepšenie manažérskej činnosti.