Vývoj verejných financií a rozpočtového hospodárenia v prechodnom povojnovom období / obdobie rokov 1946 -1947 - Baláži, Peter
Od roku 1947 sa čoraz viac presadzovali aj politické názory pri zostavovaní štátnych rozpočtov, čo zmenilo celkový charakter štátnych financií v smere socialistického myslenia. Obdobie od roku 1946 až 1947 možno označovať za obdobie prechodné, počas ktorého postupne doznievalo finančno-politické myslenie a prax prvej republiky, násilne zničené šesťročnou okupáciou. Počas tohto obdobia čoraz agresívnejšie nastupovali názory a smery, ktoré v roku 1948 ovládli spoločnosť, znamenali začiatok zvratu štátnej finančnej politiky a prijatie sovietskeho modelu štátnych financií.