<The> Existence of Young High-growth Companies "Gazelles" in the Services Sector - Krošláková, Monika, 1975-
Príspevok sa venuje komparácii pôsobnosti gaziel v rámci odvetvovej štruktúry vybraných ekonomík krajín EÚ s akcentom na ich zastúpenie v odvetviach sektora služieb. Hlavným cieľom je identifikovať zastúpenie gaziel v terciárnom sektore národného hospodárstva pozorovaných krajín a zhodnotiť vývojové zmeny tohto segmentu počas krízového obdobia. Analýza uvedená v článku potvrdzuje miernu prevalenciu zastúpenia podnikov - gaziel v sektore služieb. V porovnaní so sektorom výroby, podniky pôsobiace v prostredí produkcie služieb vytvárajú väčšie prírastky nových pracovných miest. Hospodárska recesia nemala výrazný negatívny dopad na túto špecifickú skupinu podnikateľských subjektov, čím sa potvrdzuje anticyklické správanie gaziel v službách.