Očakávaný makroekonomický vývoj SR - Beka, Ján
V 2. štvrťroku pokračoval dynamický rast slovenskej ekonomiky na úrovni 0,8 %. Hlavným zdrojom rastu však nebol export, ale domáci dopyt. Výrazne vzrástli najmä investície, okrem súkromných predovšetkým vďaka čerpaniu fondov EÚ. V nasledujúcom období sa očakáva pokračovanie podobného tempa rastu ekonomiky, keď by sa mal zrýchliť export. Ten bude profitovať zo zrýchlenia zahraničného dopytu. Ekonomika by tak mala vzrásť o 3,2 % v tomto roku, o 3,4 % v roku 2016 a o 3,3 % v roku 2017. Rast ekonomiky by mal zabezpečiť tvorbu nových pracovných miest a zníženie miery nezamestnanosti ku koncu horizontu predikcie výraznejšie pod 10 %. Nízkoinflačné prostredie sa očakáva ešte aj v budúcom roku. Vyššiu akceleráciu cien by mal brzdiť pokles cien energií. Ceny by mali po tohtoročnom miernom poklese postupne vzrásť na 1,0 % v budúcom roku a na 1,9 % v roku 2017.