Vývozná konkurencieschopnosť Slovenska z pohľadu nových ukazovateľov - Lalinský, Tibor
Hospodárska kríza zvýraznila potrebu zlepšenia konkurencieschopnosti v záujme dosiahnutia vyššieho udržateľného rastu. Zvyšujúca sa dostupnosť detailných údajov o zahraničnom obchode spolu so vznikom globálnych input-output tabuliek zároveň umožňujú presnejšie analyzovať situáciu v jednotlivých krajinách. Podrobná analýza vývoznej konkurencieschopnosti Slovenska, zohľadňujúca viaceré nové ukazovatele, naznačuje, že Slovensko bolo aj v náročnom období po roku 2008 schopné zachovať si pozitívny trend vývoja medzinárodnej konkurencieschopnosti. Dôležitú úlohu pritom zohrali necenové faktory.