Problém jazykových práv a identity v jazykovej politike - Ondrušová, Terézia, 1978-
Problematika jazykových práv, ktoré sa stávajú čoraz dôležitejšou súčasťou ľudských práv. Uprednostňujú sa pozitívne formulované ľudské práva pred negatívne formulovanými. Dodržiavanie ľudských práv je založené na slobode, nediskriminácii a rovnoprávnosti. Problematika jazykovej identity, ktorá súvisí s národnou identitou.