Sekuritizácia migrantov na Slovensku – analýza diskurzu - Androvičová, Jarmila
Ekonomická racionalita neoliberálneho diskurzu efektívne preniká aj do oblasti migrácie. Národné štáty si ponechávajú vo svojej kompetencii rozhodovanie o tom, koho pripustia za svoje hranice a komu pridelia občianstvo, aplikujúc pritom logiku bezpečnosti i logiku ekonomickej efektívnosti, odvolávajúc sa zároveň na dodržiavanie ľudskoprávnych noriem. Ako nebezpeční, resp. rizikoví sú potom prirodzene vykresľovaní najmä nelegálni migranti a nelegálnymi sú často najmä tí, ktorí nie sú považovaní za ekonomicky prospešných a nesprávajú sa v súlade s potrebami a požiadavkami trhu.