Inventarizácia ako nevyhnutný predpoklad správneho zostavenia účtovnej závierky v samospráve - Majorová, Miriam
Bez vykonania inventarizácie účtovníctvo nespĺňa základnú požiadavku zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov, a to konkrétne § 7 ods. 1. Inventarizáciou sa zabezpečuje kontrola vecnej správnosti účtovníctva a preukázateľnosť vedenia účtovníctva. Považuje sa za základný predpoklad úspešnej účtovnej uzávierky a zostavenia účtovnej závierky. Inventarizáciou sa taktiež zisťuje, či je zabezpečená ochrana majetku a zodpovednosť za majetok, či sa majetok riadne udržiava a opravuje. V neposlednom rade sa pri inventarizácii skúma aj využiteľnosť majetku. Z hľadiska ekonomických procesov je inventarizácia významným nástrojom vnútorného kontrolného systému.