Model reálneho hospodárskeho cyklu malej otvorenej ekonomiky systémom dvoch rovníc - Szomolányi, Karol, 1976-
Riešenie modelu reálneho hospodárskeho cyklu vo všeobecnosti nie je triviálne. Využitím modelových simulácií možno vysvetliť tým väčšiu časť pozorovaných hospodárskych cyklov, čím väčší je vplyv ponukových a obchodných šokov. Poslucháč prvého stupňa vysokoškolského štúdia môže zjednodušením modelu ľahko pochopiť mnoho pozorovaných pravidiel hospodárskeho cyklu. Model zjednodušíme, ak uvažujeme dvojrozmerný priestor (súčasnosť, budúcnosť). Model tak konkuruje jednoduchým tradičným keynesovským modelom krátkodobého ekonomického vývoja bežne určeným na prvostupňové štúdium (IS-LM). Argumentujeme, že v malej otvorenej ekonomiky integrovanej do monetárnej únie sú ponukové a obchodné šoky veľmi vplyvné. Zjednodušený model reálneho hospodárskeho cyklu malej otvorenej ekonomiky považujeme za efektívny nástroj v makroekonomickom prvostupňovom štúdiu na Slovensku.