Vplyv rizika dlhovekosti na výšku technických rezerv - Mihalechová, Jana, 1988-
Príspevok sa zameriava na odvodenie vzťahov potrebných na výpočet doživotných starobných dôchodkov z II. piliera a výpočet výšky rezerv pre takéto dôchodky. Keďže doživotné dôchodky majú dlhodobý charakter, predpoklady ich výpočtu stanovené na začiatku sa môžu zmeniť, čo by znamenalo, že výška rezerv nebude dostatočná. Príspevok analyzuje riziko významné pri tomto type poistných produktov, a to riziko dlhovekosti, na ktoré je aplikovaný výpočet testu primeranosti rezerv. Riziko dlhovekosti, ako jedno z mortalitných rizík predpokladá, že úmrtnosť poistených osôb bude nižšia, ako je očakávaná pre populáciu v použitých úmrtnostných tabuľkách.